annak kapcsán,hogy az eu agrárminiszterek nem tudtak megyezeni az új gm fajták engedélyezésről vagy tiltásáról,. igy azok valószinüleg engedélyezettek lesznek az eu ban,nagyrész amerikai nyomásra.

1)csak röviden érintem azt a vitát,hogy nem ismerjük sem az első generációs virus,baktértium génekkel felturbózott, sem a második generációs növényi génekkel módositott növényeknek milyen hosszútávú élettani hatásuk van. azt viszont már ismerjük,hogy harmadik generációs sertéseknek,akik génmódositott táplálékon nevelkedtek, komoly szaporodási problémáik vannak, a gazdák amerikában perre készülnek.

2)szükségünk van e olyan fajtákra,amik mérget termelnek egy kártevő ellen,és ezt a mérget mi is megesszük igy, (nem azonos a permetszerek kifutási idejével,ahol jórészt mire fogyasztásra kerül,eltűnik,vagy legalábbis kis mértékben van jelen). szerintem nincs. szárasságtűrő fajtákat pedig más,bizonságosabb úton,keresztezéssel,szelekcióval,eddig is állitottak elő.Európában  nincsenek mennyiségi problémák,magas hozamú gm fajtákra sincs szükségünk.

3) a nagyparcellás monokulturákról,ami ugyan gazdaságos, de rendkivül sok vegyszert igényel, visszatérhetünk lassan a kis(ebb)parcellás gazdaságokhoz,melyek szintén gazdaságosak és olcsók lehetnek,kevesebb támogatással is,ha a helyi körzetben értékesitik a terményeket,és nem rakódik rá a szállitás költsége és környezetszennyezése. a szántóföldi növények esetében pedig eddig se tudtunk árakban konkurálni amerikával, és dél-amerikával,nem is ez a célunk, de saját magunk számára legalább a régi,jól bevált, egézséges fajtákat termesszük, a többi modern hülyeséget amerika megtarthatja.

4)addig van előnyünk még él a magyar termesztési moratórium.egyszer termesztésbe kerül itt gm növény,többé nem mossuk le ezt magunkról.ha pedig valami negativ derül ki egyszer ezekről,mindenki az ilyen kis zöld gm mentes szigetekről vásárolna majd.

5)ne gondolkozzunk amerikai stilusban rövid távon. ha 50év mulva kiderül,hogy ezek teljesen ártalmatlanok,akkor is belekezdhetünk a termesztésbe. bár,szerintem akkor sem lesz rá szükségünk.

és ne felejtsük el,magyarország mindig is élenjáró volt a klasszikus fajatanemesitésben.ez is lehetne hungarikum.

süti beállítások módosítása