Tizennyolcadszor is ugyanazt írom a bakancslistámra: Dombos.

Már a bakkancslista kifejezés is, két K val, egy oximoron ebben a környezetben. A rádióban hallom az imént: mi van a banakncslistádon? mit pipáltál ki róla? Micsoda kérdés, felirok valamit,megnézem,kipipálom. Csak a lényeg nem kerül szóba.

Se nem más hazai,környékbel,tengerentúli egoztikum,látivaló, fesztivál, túristakergető és lehúzó program, hanem Kishegyes. Innen Zentárol,a Tisza-mentéről már a felsőhegyi dombra fel is valami egészen furcsa szédítő magaslat, de a Lösz, az más. Egyszerre eltávolodás az asztallap simaságú sík tájtól, de mégse kő,kín vagy szikla, hanem por.

Emlékszem. Emlészem az elsőre, a látogatásomkor a programokat az eső elverte egészen a kultúrházig, de azért megnéztem a Hegyalja utcát,vizesen,sárban és üresen is egészen szürrelis látványnak éltem meg, ehhez mégcsak hasonlót se láttam addig.Ráadásul mindez a községen belül. Amikor még egy hónapig tartott, és evidens volt,hogy más esti program nem is jöhet szóba júliusban. Hisz, mi lehet ennél jobb? Vagy arra,hogy tavaly volt tízéves a 007es Domobosos pólóm. Arra,hogy mindig ugyanott, a háromszögház előtt parkolunk,és ismeretlenül is örülünk,hogy karbantartott füves parkolón várnak. Arra,hogy mindig akad hely a kocsiban,ha valaki csatlakozna.

Ráunt volna a falu? Ráuntak az egyetemisták? Meglepődve olvasom a beharangozóban. Lehet. Megváltozott minden, a környezetünk, az életünk, az életterünk, én és a fesztivál is. De valami mégsem. Az igényeim nem. Se többre,se szebbre,se hangosabbra. A Dombos és a köztem való összhang egyedülálló. Együtt változunk, de valójában állandóság, nem változás ez. Szinten tartás a kúltúra-irodalom-szórakozás rendkivül szinvonalas háromszögben, ellenállás az elüzletiesedésnek. Nincs még egy ilyen hangulatú fesztivál, közel se távol. A maga zártságával teremt hangulatot, kíméletlenül őrzi színvonalát, és teremt lehetőséget a vajdasági-vajdasági ismerkedésnek. Vajdaságikum. 

Akinek a Dombos az etalon, máshol már nem eszik jóízűen lángost,csak itt. Mert amit máshol mások lángosnak neveznek, biz nagy tévedésben élik életüket.

 

 

süti beállítások módosítása