pénznyelő bürokrácia

2009.05.20. 20:00

 elgondolkozik az ember a demokrácia útvesztői közben,amikor időpontkérés után még két hét és három látogatás után kap útlevelet,igazolványt,tengernyi külömböző papirért cserébe, amit persze külömböző helyeken szerezhet be,sorbanállás és postán befizetett sarc után. újra és újra bizonyitani kell,hogy kik is vagyunk,és mi vagyunk azok, mindez friss új papirkötegen,pénzért, múltszázadi bürokraták előtt. ennyira gazdagok lennénk? fentartani ekkora intézménysort,teljesen felesleges papirmukával terhelni a környezetet.egyszerübb lenne csak a pénzt beszedni,ugyis ez a cél.meg az állampolgárok életének megkeseritése.

ekkora feneket keriteni dolgoknak,mint egy autó áiratása,átfestése,motorcsere,amekkora papirmunkát jelent.ha nekem megfelel, műszakilag rendben,akkor miért kell a számokkal még variálni. most jön az a rész,hogy ámerikában,bizony,nincs műszaki vizsga, az ember lelkiismeretére bizzák az állapotfenntartást, és egészen addig nem is érdekli őket, amig egy baleset nem következett be.akkor ha az a nem megfelelő műszaki tartalom miatt következett be,jár a megfelelő büntetés.

válság idején pedig ilyen helyen kellene kezdeni a leépitést.olyan mértékű egyszerűsitést és ésszerűsitést lehetne végrehajtani,ami ép ésszel felfoghatatlan, hiszem már hozzászoktunk.a pénzt pedig továbbra is beszedhetik,de ha kevesebb tortúrával járna,talán szivesebben fizetnénk meg azt,ami az államé...a kiadás oldal pedig a mélybe veszne eközben. vagy ez túl egyszerű?

aki még birja,olvassa el ezt a remek TotalCar cikket,az Új-Zélani autós helyzetről.csak egy kis izelitő: ". 9,20 helyi dollárért kerül a nevére az autó. Ez nagyjából 1500 (azaz egyezer-ötszáz) forint, ráadásul bármely postán vagy vizsgabázison percek alatt elintézhető. Értik, ugye? Postán vagy vizsgabázison. Amik megvannak, nem kell közepes falvakban tucatnyi aktatologatónak irodát építeni/bérelni. És eltartani az átlag állampolgár számára eleve iszonyodással kimondható nevű okmányirodát. Ahová nem kell drága nyomtató drága biztonsági papírral, mert nincs forgalmi. "

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/ujzeland/

bár Isten malmai középkeleteuróbában bizony lassan őrölnek, Brüsszelben szintén nagy hagyománya van a papirmunkának, a ferencjózsefi bürokráciának még van néhány jó évtizede...(csak remélni merem,hogy nem évszázada)

Szerző: kAndrás

komment

Címkék: auto valsag

süti beállítások módosítása