válság-etika

2009.05.18. 23:30

 világválság,mitöbb gazdasági világválság van.vagyis ezt mondják.inkább elhitetik. egy éve még nyugodtan üldögéltünk a kertben és hallgattuk,amit nem is értettük,hogy ámerikában bedőlt a másodlagos jelzálogpiac.vagy mi. szoval a hitelt is eladták hitelre.kamattal,persze.

de mi történt valójában? a bankok kölcsönadták a nemlétező pénzüket felelőtlen embereknek, akik elköltötték(ez már ellentmondás,és még nincs vége) és nem tudták azt visszfizetni.valójában tehát nem is történt semmi.vagy mégis.csak hiányzik egy rakat péz. és nincs miből költeni,nem kell termelni,lehet szépen kirúgni a felesleget.vagy mindenkit. mivel pedig adót se fizetünk szivesen,és azt is keveset,majdnem bedőlt néhány állam is. de szerencsére vannak még nagyobb bankok,akik még zsirosabb kamatért kisegitik az embert a bajban.tehát hitelválságot kezeljünk hitellel. kutyaharapást szőrével,mondhatni.

és itt egy csavar a történetben. a hitelválság kitalálása csak nem a még nagyobb bankok érdeke? vagy ők csak véletlenül erre jártak épp válság idején,és baráti alapon segitenek.mindig van egy nagyobb hal. és miért a hitelkihelyezésnek kell a gazdaség motorjának lenni? nincs itt valami elrontva?mennyire etikus hitelre-kamatra gazdasági növekedést,jövőt épiteni.vagy vizionálni. a bankok működése pedig már csak ilyen,etikátlan,amióta csak pénz van.

folytköv.

Szerző: kAndrás

komment

Címkék: valsag

süti beállítások módosítása